Náš domov
Video: Radovan Kramář

Rekonstrukce rodinného domu v Brně

I rodinný dům z roku 1927 lze přestavět tak, aby odolal současnému horku a suchu. Ukazuje to dům v brněnských Židenicích, jehož majitelé ho opravili, aby nejen reagoval na projevy klimatické změny, ale zároven jim předcházel. Kromě zadržování dešťové vody a ozelenění střech nahradili dlažbu na dvoře zelení a propustným povrchem.

Přínosy adaptačního opatření

 
Co opatření řeší
Všestrannou rekonstrukci nechali noví majitelé vypracovat v roce 2012. Cílem bylo vytvořit příjemné prostředí uvnitř i v okolí rodinného domu v městské zástavbě. Součástí zadání byl požadavek nejen na zvládání sucha a horka, ale i na opatření, která mají ohrožování klimatu předcházet. Smyslem přestavby domu a pozemku ploše o 280 metrů čtverečních bylo díky chytrým, jednoduchým a nepříliš nákladným řešením bydlet v oáze téměř vesnického klidu. Dům je zároveň sídlem skautského střediska. Mladí lidé tedy vidí, že je možné skloubit bydlení ve městě s představou komfortu, zeleně a příjemných letních teplot bez klimatizace.
 
Jak to funguje
Ochlazování okolí domu dosahují majitelé tím, že svádí vodu ze střechy do zásobních nádob a používají ji na zalévání zeleninové zahrady. Přebytky vody plní malé jezírko, které díky podzemní vrstvě z drobných kamenů umožňuje pozvolné zasakování a samovolné rozvádění vody po zahradě. Ploché střechy jsou osázené sukulenty, což snižuje odtok a zvyšuje výpar vody. Ten v létě ochlazuje jak budovu, tak okolní vzduch, a v zimě naopak slouží jako tepelná izolace. Hliněné omítky s velkou tloušťkou uvnitř domu navíc přispívají k vyrovnávání výkyvů teplot a vlhkosti. Ve venkovním prostoru majitelé odstranili dlažbu a umožnili tím vodě vsáknout se do půdy a zahradu ještě více ochladit.

Opatření, která minimalizují množství emisí ohrožujících naše klima, se zaměřují na snížení energetické náročnosti domu a vytápění s nízkými emisemi uhlíku. Majitelé při stavbě využili přírodní, recyklované a odpadní stavební materiály, opravená kastlová okna nebo dřevěné podlahy. Přešli na inteligentní řízení teploty v místnostech. Na základě pozorování lze říct, že přestavba snížila teplotu během léta uvnitř domu až o 8 °C. Pro vytápění využívají majitelé kamna na dřevo s teplovodním výměníkem a zásobníkem na teplou vodu, která teplo rozvádí po domě.
 
Původní stav
Rodinný dům byl postaven v roce 1927 a v 70. letech byl z části přestavěn. Dům byl nezateplený a energeticky náročný. Voda ze střech stékala do jednotné kanalizace. Velkou část pozemku pokrývaly dlaždice. V létě bývala střecha rozpálená a přes stropy sálalo teplo dovnitř. Navíc měl dům tmavé stěny. Ve výsledku bývalo v interiérech v létě příliš teplo a i venkovní plochy byly nepříjemně horké.
 
Údržba
Díky zateplení, změně způsobu vytápění a repasu oken klesla spotřeba zemního plynu pro vytápění na nulu, roční úspora po odečtení nákladů na topení dřevem dosahuje 20-30 tisíc korun ročně.

Většinu opatření majitelé provedli "kutilsky" svépomocí a jsou jednoduchá a levná. Konkrétní provozní částky nejsou vyčíslené.
 
Proč to není jinak
Část movitějších lidí řeší současnou klimatickou krizi odchodem na venkov či novostavbami v širším okolí měst. Někteří si pořizují klimatizaci, jiní čekají "až to přejde". Rekonstrukce rodinného domu v Brně-Židenicích ukazuje, že není nutné dům bourat a stavět znovu, ani není třeba stěhovat se "na samotu u lesa". Naopak poměrně malými, levnými a jednoduchými zásahy lze dosáhnout podstatných změn k lepšímu.
 
Největší výzvy a překážky
Za riziko nebo slabou stránku věci považují majitelé vytápění dřevem. Je s ním spojené velké množství fyzické práce, nutnost mít prostor na skladování dřeva a také nebezpečí obtěžování sousedů kouřem z komína při používání špatného paliva kamen s nedokonalým spalováním. Tomu se lze vyhnout pouze důsledným dodržováním určitých pravidel při topení.

Největší výzvou byly nenadálé události, které bývají pro rekonstrukce starých rodinných domů obvyklé. Výsledné řešení to v případě domu v Brně-Židenicích ale ovlivnilo jen nepodstatně.
 
Zkušenosti z provozu
Použitím nevšedních materiálů v interiérech a dobrého architektonického řešení vznikl prostor, kam chodí na exkurze studenti architektury nebo si je fotí interiérová studia jako inspiraci. S tím majitelé nepočítali avšak mile je to překvapilo.

Snížení spotřeby pitné vody dosahuje mezi 50-80 metrů krychlových ročně.
 
Kolik to stálo
Rekonstrukci majitelé financovali ze soukromých zdrojů. Investiční náklady stejně jako provozní vyčíslili. Díky využití recyklovaných, lokálních a odpadních materiálů a vlastnoruční přestavbě však zůstaly nízké.

Rodinné a bytové domy Využití dešťové vody Zelená střecha Vlny horka a tepelný ostrov Povodně a přívalové srážky 

Lokalita:
Brno-Židenice, okres Brno-město
Realizace:
2013-2015
Autor:
Ing.Arch. Tomáš Jenček
Zhotovitel:
Ing. Vilém Řiháček
Investor:
Ing. Vilém Řiháček
Kontakt:
Ing. Vilém Řiháček
vilem.rihacekhaha.@gmail.com
„Promyšlený projekt uplatňující kombinaci různých adaptačních opatření, které může uplatnit takřka každý majitel rodinného domu.“
Ing. Vlastimil Karlík
Odborný porotce soutěže
Tato stránka využívá cookies. Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s pravidly ochrany osobních údajů.